Byter gradvis ut samtliga syntetplagg i min garderob mot idel hållbara naturmaterial, så H&M Premiums cashmererea spelade mig väl i händerna förra veckan.

Talade med en vän som är väldigt insatt i fenomenet hållbarhet, om hur man ”ska” tänka kring sin klädkonsumtion.

Hon menar att produktionen av kläder gör störst miljöpåverkan i sammanhanget, och att man därför ska köpa mindre kvantiteter kläder, och helst bara second hand.

Man ska välja kläder som man använder länge, alltså välgjorda plagg av hög kvalitet.

Syntettyger släpper ifrån sig plastrester i vattnet när man tvättar dem, och behöver generellt tvättas mycket oftare än kläder i bomull, ull eller cashmere (kashmir, som en del stavar det) och är därför sämre ur miljöperspektiv.

Jag ska försöka tänka på det.

Och köpa fler cashmeretröjor vid tillfälle, som jag kan leva tillsammans med länge länge. (Den här grå fyndtröjan gör mig fortfarande så lycklig, får mig att känna mig inlindad i mjuka moln och snyggare än vanligt när jag bär den, och den här ljusblå upphöjer mig på en sekund till the queen of fucking everything.)