Välj en sida

Jag ägnade en del researcharbete åt att hitta den bästa ”Babyboken” inför mitt barns födelse, och valet föll till sist på Astrid Lindgrenbutikens Boken om mig eftersom den ger bäst utrymme för textutläggningar om barnets första tid utöver plats för foton och ”samlingskuvert” som arkiverar viktiga minnesföremål (som det där lilla plastarmbandet från BB och födelsebeviset).

Det känns märkligt högtidligt att fylla i sidorna om barnets första leende, första skor, första jul, skriva om hens första Dragons Back-hajk, första allt annat, mest för att jag tänker på hur hen kommer att läsa alltihop om ett antal år, föreställa sig tiden hen inte kan minnas.

Och hela det dokumenterande projektet, som har mycket gemensamt med det idoga dagboksskrivande jag har ägnat mig åt under större delen av mitt liv, har gett mig anledning att printa ut foton för första gången på mycket länge. Kul ju, att inte bara ha bilder på sina kära i mobilen utan pyssla ihop snygga album med bildtexter.

En släkting gav mig en ”Femårsdagbok” i julklapp, och den ämnar jag använda för att dagligen anteckna kidets utveckling, noggrant notera varje steg, fas, nyck och påhitt.

Förmodligen kommer JAG att läsa den sedan, när det är länge sedan 2020.

Det är också en märklig känsla.