Nu på nynorsk!

I förra veckan gav jag mig in i Wordfeudappen för första gången sedan 2012, och återföll direkt i ett beroende.

Har as we speak maxantalet tillåtna matcher igång, på både svenska och norska.

Utmana DoubleEchoAlfa om ni törs! (På profilbilden syns min hund.)

Och så en selfie på det

Skulle ta en selfie till ett nytt passerkort, hade nytvättat hår och fann att jag såg plågsamt skenheligt sidbenad och smug ut på samtliga nio försök.

Till sist gav jag upp, accepterade att jag är trettiotre år och inte blir gullig på bild längre.

Får fokusera på pondus och skärpa nu i stället.

Självständighet är inget man snackar om, utan något man visar!

Många människor skryter med att de är ”självständiga”, utan att vara helt införstådda med ordets egentliga betydelse, och det stör mig alltid.

En självständig person är någon som klarar saker och ting på egen hand, utan stöttning, uppmuntran, support eller det som i Vilhelm Moberg-romaner kallas att ”fråga någon till råds”, och definitionen på en sådan individ är någon som faktiskt har haft tillfälle att bevisa den sidan hos sig själv, inte bara snackar om den.

Jag har levt ensam, i ordets rätta bemärkelse, under större delen av mitt vuxna liv, och då har jag inte bara försörjt mig själv, ordnat arbete, bostad och fritid åt mig själv och grejat med allt praktiskt, världsligt i mitt liv, utan också fattat alla andra beslut rörande mig och mitt på egen hand.
Jag har vaknat själv, somnat själv, ätit frukost, lunch och middag själv, pluggat själv, skrivit själv, flyttat själv, bytt jobb själv, firat framgångar och hanterat motgångar själv, rest själv, ägnat mig åt mina intressen själv, våndats själv, varit föremål för kritik själv och över huvud taget alltid haft min egen rygg, även om jag har haft en eller annan kompis (som jag själv har valt) eller tillfällig dejt (som jag själv efter moget övervägande har utsett åt mig) att snacka och hänga med ibland.

Ingen har hållit mig i handen när jag har varit med om något jobbigt, och ingen har curlat eller gullat med mig, underlättat på något sätt med någonting när omständigheter har varit tuffa.
Först när jag var trettio år ändrades det, och därför vet jag vilken enorm skillnad det är mellan att vara själv och inte vara det.

Som en de facto självständig människa vet jag att jag klarar att vara själv, men uppskattar att inte längre vara det.
Tvåsamhet är den enskilda händelse som har förändrat mig mest, gjort den största skillnaden i mitt liv.
Den trygghet det innebär för mig att alltid ha någon (en väldigt speciell någon) att prata med, luta mig mot och hämta stöd hos, är ovärderligt, en enorm lyx och ett omätbart stort privilegium.

Jag vet människor som aldrig har varit självständiga, som tvärtom har varit väldigt bundna till sin familj eller sina kompisar, gått från förhållande till förhållande mer eller mindre sedan tonåren och därmed alltid varit tämligen passiva, följt någon annan och aldrig lärt känna sig själva på det där sättet som man gör om man tillbringar mycket tid för sig själv.
Påfallande ofta lever dessa i ganska taskiga förhållanden som de (passivt) uttrycker missnöje med, men ändå (passivt) håller fast vid på ett sätt som ger ett desperat intryck.
Och påfallande ofta är det just sådana människor som uttrycker att de ser sig själva som ”självständiga” och ”driftiga”.

Jag ser ned på sådana människor, och anser att den största skillnaden mellan oss är faktumet att jag kan bita ihop och gneta på när något är jobbigt i stället för att utagera i totala nervsammanbrott och kräva min omgivnings fulla uppmärksamhet.

När jag var yngre tänkte jag ofta på Eldkvarn-textraden ”gå en mil i mina skor så vi får se vad en stor käft som du tål” när jag ställdes inför De Osjälvständigas självsäkra hållning på arbetsplatser och andra gemensamma plattformar, och numera brukar jag stillsamt konstatera att om man är självständig, på riktigt, märks det i allt man gör, utan att man behöver säga det.