Välj en sida

Jag har tidigare berättat hur några av karaktärerna i mina böcker har fått sina namn, och eftersom jag fick frågan om hur det kommer sig att huvudpersonen i min nya roman 27 i mina skor heter Embla tänkte jag dela med mig av skälen bakom varje namngivning i handlingens centrum.

Min tanke med just namnet Embla var att hon skulle vara av uppfattningen att hon är den första och enda människan i världen som upplever det hon upplever, känner och tänker det hon känner och tänker.

Louise och Fanny gav jag ganska lättvindigt ”normala och vanliga” namn som passar deras åldersgrupp och som jag tycker är fina, och jag försökte välja dem med visst fokus på klass. (Louises föräldrar valde förmodligen ett namn som funnits i släkten länge, och Fannys föräldrar ett lite gulligt och trendigt, som stack ut lite vid tiden för hennes födelse.)

Sanna fick sitt namn för att hon är en person som ofta anser sig tala den enda riktiga sanningen, levererar fakta som hon finner för självklart ska få stå oemotsagda, och jag tänker mig att det är en självvald kortform av ett lite hippieflummigt dubbelnamn som står i hennes pass, Sanne-Li.

Den störiga piloten Kristoffer har en tendens att återkomma i mina texter, och det är för att hans stereotypa roll passar bra ihop med ett namn som är typiskt för medelklassens outbildade män, 70- och 80-talist-killar med en självsäkerhet grundad i en uppväxtrelaterad förmåga att se förbi sina egna tillkortakommanden snarare än på faktiska kompetenser och meriter.

Emblas syskon fick namn som helt enkelt ”låter bra” ihop med Emblas namn, och hennes arbetskollegor och övriga kompisar namngav jag faktiskt mer eller mindre slumpmässigt, högg bara något mainstream ur luften med en tanke på deras ålderskategori. ”Man kan inte ge karaktärer hur konstiga namn som helst” konstaterade jag när tanken på att någon som jag har bytt några ord med för femton år sedan kanske (ni anar inte hur vanligt sådant är) kommer att anklaga mig för att jävlas med hen, ”känna sig uthängd och utpekad” av att hens mammas kusins namn förekommer i en fiktiv roman utöver på 15547 andra människor i verkligheten.

Tycker själv att jag fick te’at ganska bra, som man säger där jag kommer ifrån.