Gjorde några ”valkompasstest” nyligen när jag vaknade för tidigt på en sovmorgon och beslutade att ligga kvar i sängen och iphoneslöa en stund.

Resultatet överraskade mig föga, för jag vet vad jag tycker och varför.

Det skrämmer mig alltid när jag hör någon som i övrigt kan passera som en normalbegåvad, tämligen vettig person uttrycka sina tvivel inför valet, säga att hen ”inte har bestämt sig” för hur hen ska rösta.

Vad ÄR det för slags människor egentligen?

Har de ingen ryggrad, inget moraliskt rättesnöre, ingen personlighet, ingen omvärldsuppfattning?

När jag pluggade politisk filosofi och etik vid Stockholms universitet talade vi ofta om demokratins avgränsningsproblem, om vem som ska få rösta och varför. Och en liten del av mig anser att de som inte vet hur de ska rösta fyra veckor innan valet borde fråntas sin rösträtt. Veliga, okunniga och ointresserade av själva livet göre sig icke besvär liksom.