Välj en sida

Var inne på Lush nyligen för att köpa en present till någon som har hjälpt mig väldigt mycket med en grej, och blev som vanligt nästan hög på doften i butiken.

Någon borde göra en parfym av just den doften.
Inte ”märkliga ingredienser som är ätbara i en tvål”-doften liksom, utan ”doften i Lushbutiken som väller mot en redan när man kommer inom några hundra meters radie”.
Den skulle jag överkonsumera.

Det är förresten märkligt hur doftminnet funkar.
En svag hint bara, och hjärnan går igång på alla cylindrar, återskapar bilder av människor, känslor och tidsepoker i minsta detalj.

Doften av vårskog, och i viss mån sågspån, tar mig direkt tillbaka till tonårens försäsong, årets första friidrottstävlingar och tidiga morgonlöpturer med soluppgång i fri småländsk kusthorisont.
Den stickande stanken av liniment får mig att höra handbollar studsa och ljusa gummisulor gnissla mot inomhusplanens golv för mitt inre öra, och grillad korv luktar skridskoåkning och kölddomnade fingrar.

Åren på universitetet är för evigt förknippade med den exotiska doften av Roiboosthé för mig, tillsammans med The Body Shops Love ETC-parfym, och i mitt minne luktade Norrland under de två år jag tillbringade där alltid pappersbruk.

  
Googlesnodd bild från Lush.com.