Välj en sida

När jag var liten och mina ambitiösa föräldrar tog med mig och mina tre syskon på bilsemester i den röda Volvokombin (som sköttes pedantiskt av min pappa bilmekanikern och som aldrig någonsin såg ut så där som många andra barnfamiljers bilar gör, med äckliga smulor, skrapmärken, skräp och fettavtryck överallt) plockade alltid min syskongrälrutinerade mamma upp ett kassettband med en ljudbok ur sin handväska.

Vid de två tillfällen hon med en min av spelad nonchalans visade upp en ”ny” volym av Anton och Carls öden och äventyr i inläsning av Margaretha Krook utbröt allmänt jubel i fordonet, för efter upptäckten av Prostens barnbarn var vi naturligtvis fullständigt förälskade i den öländska dramatiken signerad Eva Bexell, och blev minst lika förtjusta i uppföljarna Kalabalik hos Morfar Prosten och Opp och hoppa Morfar Prosten.

Jag upptäckte nyligen att hela trilogin finns på Spotify, och nostalginjuter av den när jag cyklar mellan jobb och bostad. (Det är ganska nära, så lyssningen kommer att räcka länge.)

Rekommenderar er att göra likadant, och inte minst att köpa den inbundna samlingsvolymen på Bokus till alla barn ni känner och läsa den högt så ofta ni kan.