Jag fick nyligen höra att böckerna i de överfulla hyllorna hemma hos en framliden, världsberömd författare är sorterade ”i en viss, men inte konsekvent ordning”, och sedan dess har tanken på hur författaren hittade i sitt bibliotek, frågorna kring varför specifika titlar hamnade just där de gjorde, gäckat mig.

Mitt eget, i sammanhanget mycket blygsamma, bibliotek har också sin inte helt konsekventa ordning, och jag hittar längs ryggarna som i min egen magkänsla.

Tänkte att det kunde vara kul för er bloggläsare att se och möjligen analysera, eller bara dra förhastade slutsatser om, innehållet i bokhyllorna som täcker ena väggen i mitt arbetsrum.

Det börjar och slutar med favoriterna…
Jag har en ständigt expanderande Astrid Lindgrenhylla, med böcker om och av hela världens älskade sagotant som var så mycket mer än författare.

Fogelströmhyllan tar vid i mitten av en sektion, flankeras av Charles Bukowski till vänster.

Nedan: Lundellhyllan som trängs med ett par titlar av Ivar Lo och en bunt Vilhelm Moberg som jag har lånat ut.

Karin Boye håller en vänster ytter-position, tätt sammankopplad med Tove Jansson och Barbro Lindgren.

Sophie Kinsella-sektionen.

Tranströmer är utspridd på tre olika ställen. Inkonsekvent sorterad, främst beroende på böckernas olika format och bindning, och en av dem förvaras alltid i mitt sängbords lilla låda.

Observera de tre John-John-böckerna som hör till mina favoriter, liksom några biografier och en mycket underlig roman en förläggare på Wahlström och Wistrand skänkte mig en gång, på den mest eklektiska hyllan.

Blandade böcker jag gillar, av olika skäl:

(Men två eller kanske tre bottennapp finns också där, placerade där de är av den enkla anledningen att de rymdes mellan ryggar i ungefär samma höjd.)

Min stora samling blandad ungdomslitteratur upptar ungefär fyra och en halv hyllmeter. (Utanför bild finns bland annat hela Ruby Fergusons Jill-serie, och den kompletta samlingen om Anne på Grönkulla.)

Hyllan för slumpmässigt instuvad kurslitteratur. (Jag brukade dock sälja det mesta i samma sekund som tentan var avklarad. Dyra grejor, det där…)

Böcker som jag antingen inte har läst, inte tycker om särskilt mycket eller, i vissa fall, inte vill kännas vid att jag har läst:

En del titlar i just den delen av samlingen har jag fått som gåva, andra har jag köpt i god tro eller bytt till mig i sådana där ge-och-ta-bokhyllor som jag ibland hittar på arbetsplatser, flygplatser eller hotell och finner enormt spännande.

Den här boken, som egentligen är mer att betrakta som ett litet häfte, ligger ovanpå böckerna i blandad skönlitteratur-avdelningen, för att inte bli osynlig och försvinna bland de mer voluminösa verken.

Tyvärr saknar jag några titlar som har försvunnit via ett alldeles för slarvigt och dumsnällt frikostigt utlåningssystem, och måste därför å det snaraste åter införskaffa bland annat Tjechovs Måsen i svensk översättning, Sickan Carlssons självbiografi Sickan, Frithiofs Saga av Esaias Tegnér samt Den gröna milen och Benrangel av Stephen King.
(Det finns förresten en särskild sektion på min välorganiserade shitlist för folk som lånar saker och inte lämnar tillbaka dem, just saying…)

Nedan ser ni i alla fall sju av mina favoriter i pocketdjungeln som jag rekommenderar er att läsa om ni får tråkigt nu när jag avslutar bloggandet för idag.