Välj en sida

Ända sedan jag flyttade till Stockholm 2005 har jag erövrat staden till fots, bit för bit.

Jag började med Stora Essingen, där jag hade mitt första stockholmska hem, och områdena runt Globen och Frihamnen där jag arbetade som nyanländ lantis, fortsatte med Kungsholmen (och Västerbron, som blev min dagliga powerwalk fram och tillbaka) när jag köpte min första bostadsrätt på Norr Mälarstrand, nära Rålis.
Cirklarna växte sig större i takt med bekantskapskretsen, kompisgänget och de yrkesmässiga nedslagen i huvudstadens vardag, och jag började ta mig runt på inlines (för att det är kul) och med pendeltåg (för att spara tid).
Med musik eller, på senare tid, ljudböcker i öronen har jag strövat gata upp och gata ned i alla stadsdelar, och hittar numera ganska bra både till fots och med cykel.

Talade med en bekant om just det där med att hitta till olika platser för några dagar sedan, och vi drog oss till minnes en tid när man googlade enirokartor på sin hemmadator, skrev ned väganvisningar för hand på en lapp som man stoppade i fickan och sedan, om allt gick bokstavligen åt skogen eller långt ut i obygden på Södermalm, frågade förbipasserande.
Det var inte mer än kanske tio år sedan, men numera underlättar smartphonen stigfinnandet.

Just nu strövar jag helst i hemkvarteren, och jag sitter gärna vid Brunnsviken eller i Observatorielunden och skriver på lediga stunder. (Inte bara stigfinnandet har blivit lättare med the smartphones, utan skrivandet också. Numera tecknar jag ned mina tankar och romaner i mobilens ordbehandlingsapp i stället för i solkigt anteckningsblock eller en tung laptop.)

Ibland gör jag dock en avstickare, och då gillar jag att uppsöka platser ur litteraturen.

Jag har ännu inte upplevt Jacks Reimersholme (som han stavar med Y, eftersom den boken är skitgammal), men slagit mina lovar runt kulturhusen i Vitabergsparken för att försöka lista ut vilken av de små omoderna stugorna som figurerar i boken och filmen.

Om någon av er är mer bevandrade i huvudstadens litterära geografi och därmed har tips som kan underlätta sökandet och lösa mysteriet är jag tacksam om ni delar med er till en ännu vilsen utsocknes.

   
 

Det här är ledtrådarna vi har.