Välj en sida

Jag har naturligtvis tänkt skriva någonting om nya säsongen av Gift vid första ögonkastet på SVT.
Men.
Jag känner mig som Chandler i Friends den där gången när Ross gjorde entré i ett par skinnbrallor och Chandler får någon slags kramp, utbrister ”too many jokes, can’t process”.

Och det börjar i vanlig ordning med att jag hittar fel på deltagarna, som gör dem svåra att tycka om.

Tjejen med det barnsligt pastellfärgade håret toppar väl irritationslistan i år, med sitt hysteriska sätt att framställa sig själv som en tuff och stark tjej, när det framgår med mer än önskvärd tydlighet att hon är något av det sköraste som en svensk realityshowcasting någonsin har lyckats skaka fram.
It serves her right, som man säger, att de inkompetenta relationscoacherna parade ihop henne med en mesig kille som råkar äga både sävlighetens förbannelse och väääärldens mest enerverande röst. (Om det inte vore för att jag otåligt väntar på parets första storbråk skulle jag muta ljudet varje gång han kommer i bild.)
Och jag är ju ingen relationscoach på nivån att SVT avlönar mig, men jag vågar ändå påstå att det verkliga problemet med pastelltjejen är att hon anstränger sig så hårt för att allt i hennes liv ska vara en öppen provokation, från den tvångsmässigt exhibitionistiska nakenheten (jag visste inte ens att det FANNS string och helkroppstatuerade kvinnor efter Big Brother 2002) till hennes VIDRIGA katter och hur luddigt hon uttrycker sig om sitt yrkesliv. (Jag vägrar att tro att det bara är jag som blir skeptisk av att presenteras för en ”HR-expert” som jobbar som gyminstruktör och röstskådespelare. Jag vädrar identitetskris, motsägelsefull självbild, brist på fokus.)

En av kvinnorna pratar babyspråk, vilket verkar vara ett återkommande tema för varje säsong, något som liksom hör till, ska finnas med, men ett försonande drag hos henne är att hon är en så våldsamt ointressant person att hon inte förmår väcka några som helst realityshowkänslor hos mig, och hennes tilldelade man är så färglös att han är bortglömd i samma sekund som han försvinner ur bild med sina pinsamma utsagor om hur han ”nästan kom in” på specifika utbildningar i sin ungdom.
Jag bryr mig verkligen inte om dem alls, och tycker inte att de tillför programmet något, utöver ett eller annat skämskuddemoment.

Det tredje paret då?
Jo.
Jag har goda förhoppningar.

Hon är socialt kompetent på det där sättet som frisörer ofta är, på ett lättsamt och naivt sätt, och just naiv är nog ordet jag skulle använda för att beskriva henne om jag bara fick välja ett.
Om jag fick välja två skulle jag tillägga barnslig, men eftersom det här är min blogg och jag kan skriva långa romaner om vad jag ser på teve om jag vill, ska jag be att få definiera henne som en alldeles för snäll, nästan på gränsen till dum person, som är mycket självupptagen och lever i den behagliga tron på att hela universum roterar kring henne, hennes måttbeställda bröllopsklänning och hennes beiga lägenhet.
Mannen hon är ”matchad” med ger ett ständigt intryck av att vara lite obekväm och mycket klyschig, och det är inte alls svårt att förstå varför båda har haft svårt att ”träffa någon” innan tvångsgifte blev ett alternativ.
Men jag tror att de kommer att hålla ihop. Om inte annat så för att ingen av dem kommer att våga säga ifrån om de inte trivs i relationen, snarare lär klänga sig fast desperat i varandra av rädsla för att bli ensamma utan varandra.

Jag blir ganska sorgsen av att se årets säsong, tycker att hela programformatet liksom går ned sig mer och mer för varje försök. Det saknas humor och värme, som får stryka på foten för stora drömmar och ännu större egon.

Jag önskar att paren kunde skildras lite mer jordnära och avspänt, inte bara erbjuda mig vatten på mina fördomskvarnar.

Anser faktiskt att det var något bättre förr… (Ni kan läsa vad jag har skrivit om Gift vid första ögonkastet 2016, 2017, 2018 och 2019 genom att söka på ”Gift vid första ögonkastet” högst upp på bloggens startsida, eller backa i kategorin ”Film och teve” som jag i perioder publicerar ganska många inlägg i.)

Googlesnodd bild på årets deltagare i SVT’s Gift vid första ögonkastet.