Jag tycker att den pågående säsongen av Gifta vid första ögonkastet på SVT är väldigt mycket bättre än den förra (som jag har skrivit om HÄR för ganska länge sedan).

Paren är mer intressanta eftersom de är lättare att relatera till, ganska vanliga människor som är verbala och bjuder på sig själva, tycks beredda på de obekvämligheter ett arrangerat äktenskap förevigat av public service innebär, och jag gillar särskilt det äldre paret, Malin och Daniel, som verkligen anstränger sig för att få den relation de vill vara i att funka mellan dem.

MEN, det är just det där ansträngandet som kliar lite längs ryggraden på mig när jag förväntansfullt tar del av veckans avsnitt varje måndag.

Det ska gnetas och kämpas, slitas och arbetas och kommas till rätta med varandra, med hjälp av torr, professionell sakkunskap från terapeuter, beteendevetare och till och med en sexolog.

Jobbigt, verkar det, och… Fel.

Det ska vara lätt att vara ihop med någon, om det är rätt.

Tycke ska uppstå naturligt, och man ska inte behöva tassa på tå för någon, anpassa sina ”olikheter” eller ”vänja sig vid” den andre, ”lära sig att tycka om någon” vilket egentligen är vad alla de där experterna försöker att pressa deltagarna till när de talar om att ”öppna upp”.

Som om det vore ett tvång, en kamp som måste vinnas för att tvåsamhet är ett måste.
Det är det inte.
Tvåsamhet är ett lyckligt, lyxigt privilegium som man får helt plötsligt när man råkar ramla på någon som får magi att uppstå.

Det gör mig lite illa till mods att se SLITET som paren i Gifta vid första ögonkastet 2019 upplever för att kunna leva i sina nya äktenskap (vilket naturligtvis är en del av tjusningen, som får mig att fortsätta titta, adderar en extra dimension i dramat precis som den fnissframkallande detaljen med en av de yngre äkta männens återkommande överlägsna min när han under samtal sluter ögonen i långa stunder, som om han inte förstod hur osäker och dryg det får honom att framstå), och jag tror inte att något av paren kommer att hålla ihop efter nästa veckas säsongsavslutning.

(Men om något av paren gör det är det nog Miha, den timida kvinnan som jobbar i bokbranschen, och hennes man, som har en lite läskig aura av auktoritetskomplex och en brinnande vrede som ligger under ytan men är mycket mycket nära ytan, ger intryck av att kunna poppa fram när som helst. Hoppas att de blir lyckliga i så fall, och att hon blir lite tuffare och starkare, jobbar upp sitt självförtroende.)

Googlesnodd bild av deltagarna i SVT’s Gift vid första ögonkastet 2019.