Det händer att jag får frågan om ”hur man hinner skriva böcker trots att man både heltidsjobbar och extrajobbar” och tidigare har jag aldrig riktigt vetat vad jag ska svara på det.

Jag har hört veka kvinns i pr-svängen skryta om att de ”går upp en timme tidigare på morgonen” och ”är duktiga på att multitaska”, andra latmaskar hävda att de ”har ett enormt driv” innan de slänger sig på golvet och grinar, skriker att de är utbrända.

Så är det inte för mig.

Jag hinner skriva skönlitterärt för att jag vill det, och då prioriterar jag det framför annat.

På samma sätt lyckades jag genomföra större delen av mina universitetsstudier samtidigt som jag jobbade heltid (och övertid, och extra, plus med olika volontäruppdrag), och enligt samma princip har jag gjort så kallad bostadskarriär.

Jag vill skriva, därför gör jag det.

När jag kommer hem efter en lång dags arbete ställer jag mig inte och lagar mat, utan slänger in en Thai cube i micron om jag inte har hämtat sushi på vägen.

Jag har aldrig i hela mitt liv förberett och genomfört en födelsedagsfest. (Jag har inte ens varit på särskilt många.)

De tillfällen vid vilka jag har vistats på en nattklubb efter att jag fyllde arton år kan lätt räknas på ena handens (möjligen hela ena och halva andra handens) fingrar, och jag har aldrig haft några egna husdjur.
Jag betalar en städfirma för att hålla mitt hem beboeligt, och jag spelar aldrig mobilspel.

Om jag talar länge med en vän i telefonen gör jag det samtidigt som jag tvättar, promenerar eller nätshoppar.

Det händer att jag ställer in planerade besök hos familjemedlemmar när jag behöver mer tid till att skriva, och i stället för semestrar i Thailand eller Spanien avsätter jag ledig tid för att ligga i soffan hemma i Stockholm och textbearbeta, redigera och researcha.

Det är så det går till, och det är så det måste gå till.

Man bestämmer vad man vill göra, och gör det.

Vill man helst ha en gymshapead kropp, ett perfekt hem, tusen kompisar eller en extremt väldresserad hund ägnar man tid åt det, annars åt något annat, som man tycker är viktigare.

Jag ägnar en stor del av min tid åt Tebbe, för att jag tycker att hon är värd det, och jag hoppas att ni tycker det också.


Tebbes Tvivel, andra delen i Tebbetrilogin, finns snart i en nätbokhandel och på ett bibliotek nära dig, precis som första delen Tebbes Trubbel redan gör.