Välj en sida

Jag missar aldrig ett avsnitt av Lyxfällan på TV3.

Mest för att jag gillar att utropa goda råd blandade med skällsord till tv-skärmen som andra människor gör när de ser på fotboll, men också för att det är lite som att se en skräckfilm när vuxna (i alla fall åldersmässigt) människor påstår att de inte är helt säkra på vad skillnaden mellan ränta och amortering är, eller hävdar att de inte har en aaaaning om hur mycket deras hobbyer kostar varje månad.

Det låter ju helt vansinnigt!

Jag har tre enkla råd till alla som ansvarar för sin egen ekonomi (vilket alla, i en perfekt värld, borde göra).

1. Låna aldrig pengar till något mer än din utbildning och ditt hem.

2. Låna aldrig pengar av någon annan än CSN och en anständig, seriös bank med bra bolåneränta. (Och tjata-tjata-tjata-tjata skavsår i öronen på bankhandläggaren om att sänka din ränta. De är över lag inte så uthålliga som man skulle kunna tro.)

3. Jobba mycket.

(Jag har ett fjärde också, om att alltid låtsas att varje räkning som man betalar kostar 10% mer än vad den egentligen gör och lägga in de extra pengarna på ett sparkonto eller i en väl förvaltad aktieportfölj, men det kräver att man redan har en schyst inkomst och inga dyra barn eller så.)

Det är väldigt viktigt att ta hand om sina pengar, för mycket i livet handlar tyvärr om dem.

    

Snygga skor från Zalando ska man övertidsjobba ihop pengar till (och prioritera framför cigaretter och annat crap), inte köpa på kredit.