Välj en sida

Det här är en av de böcker som har betytt mest för mig i formandet av min politiska identitet och min syn på livet och människorna i min omgivning.

Jag tänker ofta på den när människor talar om ”oss och dem”, när någon uttrycker sig klumpigt om kärlek och samliv, föraktar traditionella könsroller eller rent allmänt beter sig historielöst och okunnigt, men främst har delar av den en tendens att dyka upp i mina tankar när jag kommer på mig själv med att vara kinkig med mat eller med anledning av dålig planering bli tvungen att slänga livsmedel i sopnedkastet.

Alla inte bara borde utan behöver läsa Vibeke Olssons Molnfri bombnatt, för att få insikt i hur vi alla formas av kultur och tidsanda och förstå hur viktig socialdemokratin är och alltid har varit för fred och jämlikhet i världens alla länder.

Vi behöver läsa om svält, om stolthet, kärlek, rädsla och förtryck, om hur en lättledd idealist kan förvandlas till ett monster i händerna på en totalitär ledare, inte inse sitt misstag förrän det är för sent, och boken borde vara obligatorisk läsning för alla med rösträtt.

Läs den du också, NU!
(Ljudboksversionen finns på Storytel och är också awesome.)