Välj en sida

Idag är det arbetarnas dag, och om jag hade varit ledig skulle jag ha klätt mig i rött och gått i demonstrationståget för allas rätt till arbete och den trygghet en fast anställning med schysta villkor innebär, men i stället känner jag djup tacksamhet över att ha fått tillbringa större delen av dagen på min högt älskade arbetsplats med mina fantastiska kollegor.

Livskvaliteten beror till stor del av yrkeslivet för oss som inte föddes kungliga eller obscent rika.
Att ha välsignats med ett intellektuellt stimulerande arbete som inte innebär en orimlig belastning är verkligen en humörhöjare, och att vantrivas på sin arbetsplats eller att leva med oro för sin framtid påverkar hela personligheten, den energi man orkar ägna åt sin fritid, familjelivet och sina vänner.

Många talar om vilken ”frihet” det är att vara ”egen företagare” eller timanställd, glamouriserar arbetslösheten genom att använda ord som ”entreprenör” och ”frilans”, och ungefär hälften av dem vet inte vad de pratar om, av den enkla anledningen att de aldrig har behövt stå på egna ben och försörja sig själva.
Den andra hälften vet mycket väl vad de talar om, och det tjänar deras syften att människor ”väljer bort”, eller snarare lydigt accepterar, otrygga anställningar med allt vad det innebär av stress och beroendeställning.

Det är viktigt att vi arbetare värnar om vår rätt till trygga anställningar, fackföreningsfrihet, sjuklön, föräldraledighet, A-kassa och dräglig arbetsmiljö.
Det kom inte gratis, och borgarna står alltid beredda att ta tillbaka det vi har vunnit av självständighet, kollektivavtal och individuell frihet.
Man får inte glömma det bara för att någon häftig uppdragsgivare viftar med en läderportfölj och talar om att det är ”såssigt” att inte ha en F-skattesedel, påstår att man ”tjänar mer om man fakturerar i stället för att lyfta lön”.
De ljuger, sådana uppdragsgivare. Oftast för att de tycker att de inte har råd att betala vad en arbetares tid och kompetens är värd, och vill kunna utnyttja arbetskraft enligt klassisk, högborgerlig slit-och-släng-tradition.

Och om ”såssigt” betyder socialistisk, är det verkligen inget att vara rädd för.

Socialister är självständiga, drivna individer som har insett värdet av att kämpa i lag och eftersträva jämställdhet.

Arbetare bär världen på sina starka axlar, förtjänar att tas på allvar, och idag är det vår dag.

Inte Lidingöglinens eller någon annans dag, utan vår, arbetarnas dag.
Låt oss njuta av den dagen hela kvällen också, och helst oavbrutet under resten av livet!
(Det blir möjligt om vi alla röstar rött!)

Snodde den här bilden från en kompis Facebookwall.
Gillar den verkligen.