Välj en sida

Det stöööör mig fortfarande när andra människor försöker göra sina matnojor till mina, skuldbelägga mig för allt jag äter (mat, mest, en del choklad och ibland chips) och tala om för mig hur klart överlägsen deras hälsa är, eftersom de bara käkar avocado och gurkmeja.
Tycker att det är alla sorters ohövligt att kommentera en kollegas, bekants eller allmänt förbipasserandes matvanor, inte minst för att man omöjligen kan veta vad man snackar om, om man inte är läkare eller möjligen forskare med detaljkännedom om den tilltalades hälsotillstånd (dietister eller ”personliga tränare” göre sig icke besvär, det är ju bara ätstörda hysterikor som har gått en treveckors folkhögskoleutbildning och fått ett diplom med Clip Art-dekorationer, blivit självgoda predikanter utöver neurotiskt lagda).
Men det händer ändå, ganska ofta, att någon oombett ger mig en hälsoföreläsning om kött, ”inflammationer i kroppen” eller, ännu värre, ”mat som man får cancer av”.
Så nu har jag tröttnat på riktigt, letat upp några länkar och en bok att köra upp i ansiktet på alla som snackar ”food pharmacy”.
”DET FINNS INGEN VETENSKAP SOM SÄGER ATT ETT NORMALSTORT INTAG AV MAT OCH GODIS ÄR SÄMRE FÖR HÄLSAN ÄN SVÄLT OCH ENSIDIGT GURKGNAGANDE” ska jag säga, och käka en Twix till.
Delar gärna med mig av min treminuters-research (jag är med den insatsen långt mer välutbildad i ämnet än 98% av alla som snackar ”food pharmacy”), så att ni också kan sprida en mer varierad syn på hur (o)dödligt mjöl och socker är.

https://www.sahlgrenska.se/nyheter/nyheter/effekten-av-antiinflammatorisk-kost-ar-inte-vetenskapligt-belagd/

https://www.mabra.com/mabra-granskar-sanningen-om-aniinflammatorisk-kost/

https://www.bokus.com/bok/9789172412538/forskningsfusket-sa-blir-du-lurad-av-kost-och-lakemedelsindustrin/

Min middag i baren på Flippin för några dagar sedan. Köttet var blodigt i mitten. Gott! Hade en liten energidipp innan men kände mig genast stark och pigg efter påfyllning av protein, fett och kolhydrater.