Välj en sida

Jag såg den ansträngt excentriska dj-duon Rebecca och Fiona på teve för ett tag sedan, och de skröt lojt bakom flera lager foundation om att de inte vill konsumera kläder som inte är köpta second hand eftersom det skulle innebära att att de vore dåliga förebilder för ”småtjejer”.

I samma andetag hetsade de sig själva och varandra att dricka alkohol som om det vore det enda roliga i livet, och om jag bara fick ge dem ett enda råd utöver att avstå alkohol och cigaretter (och för all del att sluta vara så jävla barnsligt självgoda) vore det att investera i varsitt par byxor eller en aldrig så enkel klänning, och två par sneakers därtill, så att de inte skulle behöva stappla och snubbla omkring Nalle Puh-style i bara tröjor och surrealistiska platåskor som inte har varit balla sedan 1998.

Själv är jag en välbalanserad promenerare som snittar 15 målmedvetna kilometer om dagen i iPhonens stegräknarapp, och jag ser ingenting omoraliskt i att ”konsumera” kläder och skor så länge man får sin budget (med ett regelbundet sparande!) att gå ihop.

Det är min fasta övertygelse att självförtroendet och därmed livskvaliteten stiger när man känner sig bekväm med sitt utseende, och ett välvårdat yttre med snygga kläder och accessoarer visar att man tar sig själv på allvar, bryr sig om det intryck man gör på människor i sin omgivning.

Av allt att döma har jag en del ”småtjejer” bland mina bloggläsare, och om jag får agera förebild på något sätt hoppas jag att jag gör det genom mitt livslånga, kompromisslösa avståndstagande till alkohol (jag har aldrig testat och aldrig haft någon lust att göra det), faktumet att jag skaffade mig en tämligen gedigen universitetsutbildning trots total avsaknad av akademiska traditioner i familjen (jag och mina syskon är första generationens läkare, jurister, doktorander och författare på både mödernet och fädernet, sprungna ur många tidevarv av arbetare och old-school-entreprenörer som körde lastbil och sålde persienner) och min ekonomiska självständighet som tack vare god planering och en arbetsamhet utöver det vanliga tillåter en hel del utsvävningar åt bland annat skohållet.

Egentligen behöver jag inte fler pjuck än mina Nike Shox, de rosa med platta sulor, femtiotalsdojorna från Zalando, kilklackarna som jag nyligen impulsshoppade och de flertalet varma vinterstövlar jag stuvade undan i en garderob ungefär samtidigt, men ändå äger jag utöver dessa ett par lyxiga guldglittrande pumps med drygt decimeterhöga klackar (som jag har använt en enda gång, på en väns bröllop), ett par bohemiska sandaler från Indiska som har hängt med under flera säsonger, och flera par idrottsskor.
Och ändå bestämde jag mig nyss för att de röda retrodojorna nedan som jag råkade få syn på i ett skyltfönster var väl värda sina 1199 kronor.

  

Det är bara ett par övertidstimmar på jobbet som jag älskar, och tjejer som har torrt och snyggt på fötterna kan gå långt.