Jag känner (till) ett antal författare som drar av alla möjliga sorters utgifter i sina inkomstdeklarationer, från sommarhus (aka ”arbetsrum” och ”skrivstugor”) till husdjurs veterinärräkningar (research), men om jag skulle börja fuffla på liknande sätt skulle det ligga närmast till hands att räkna samman kostnaderna för de hår- och hudvårdsprodukter jag använder när jag duschar.

Det är nämligen alltid i duschen jag får mina bästa idéer, av alla slag.
Plötsligt, mitt i löddret, infinner sig uppenbarelsen av den perfekta tvisten i en tidigare utarbetad handling, en replik landar, en karaktär slår ned sin närvaro i en berättelse som en blixt från klar himmel.

Och där står jag, i ångorna, och skyndar ut efter mobilen för att hinna skriva ned alltihop.


Möjligen borde jag dra av kostnaderna för mobilen också, eftersom den tillsammans med ipaden är mitt främsta arbetsredskap. (HIMYM-skalet kommer från Etsy.)


Nya dojor borde också kunna gå under rubriken utgifter i arbetet, eftersom de utöver att vara en stor inspirationskälla och motivation också bär mig under de promenader under vilka jag skapar dialoger och samtal mellan fiktiva karaktärer i huvudet.
(Det är därför man kan se mig ströva med glasartad blick, helt isolerad från omvärlden med mina lurar, långt bort i tankarna, längs Stockholms mest uppskattade promenadstråk då och då. Alltid i snygga skor.)

Men eftersom jag är en riktig jobbare med riktiga jobb kommer inget av det där att bli aktuellt när jag klickar mig in i Skatteverkets app i år.
Jag till och med cyklar till jobbet numera, så jag behöver inte ens bunta ihop några tågbiljetter och taxikvitton att räkna på. Skönt.