Under min uppväxt fick jag alla böcker (och serietidningar) jag ville ha.

Fanns de inte på biblioteket eller att låna hos släkt eller vänner köpte mina föräldrar dem åt mig, och det tycker jag är ett sunt förhållningssätt till barns och ungdomars läsintresse. Det ska uppmuntras och eldas på liksom, för att kidet i fråga ska få bästa tänkbara möjligheter att utveckla sin fantasi, intelligens och inte minst empati.

Därför applicerar jag inte mina väntvanor som jag berättade om tidigare idag på just läsbara varor, och idag har jag köpt både Oss binder inga bojor, oss håller inga band, boken om Linde von Rosens långritt genom Europa, och Miljoner på spåret, den sanna berättelsen om en arbetare som var långt smartare än hela Danderyds Handelshögskolestudenter tillsammans och såg till att bli galet rik.

Sådan läsning inspirerar mig, och det är därför jag också jagar Lars Gullstedts bok ”När bankerna tog för sig” med ljus och lykta, och googlar på måfå efter artikeln Astrid Lindgren skrev för Vimmerby tidning i sin ungdom, om den långa fotvandring hon gjorde genom södra Sverige tillsammans med några vänner.