Välj en sida

Eftersom ingen intervjuar mig numera (åh, HÖRDE ni bitterheten slash lättnaden i det konstaterandet?) tänkte jag göra det själv, så här i samband med att jag börjar smygblogga lite på EvaEmma.se igen efter ett uppehåll på mer än två år. Gör det lätt för mig genom att hitta på och fylla i ett formulär.

Journalistiken är ändå död, har jag hört, och jag är inte riktigt så konstig att jag kan konversera mig själv med lätthet.

Namn: EvaEmma Andersson

Ålder: 31

Yrke: Antar att man får säga författare när man har skrivit tre romaner och är medlem i författarförbundet (har i alla fall nyss ansökt om återinträde, vi får se om de godkänner mig), men man vill ju inte bli anklagad för att ha hybris, så jag vill försäkra er om att jag har ett annat, riktigt jobb också. I treskift.

Familj: Pojkvän. (Världens bästa.) Föräldrar och flera syskon med respektive och barn. (Också världens bästa.)

Bor: Stockholms innerstad, precis som Tebbe, men kommer ursprungligen från Småland.

Fritidsintressen: Författandet. Plus att läsa, gå på teater, maratonkolla serier, vara ute och gå med bra musik i lurarna, paddla kajak, jonglera, spela squash.

Gillar: Hamburgare (äter dem helst på Phils Burger Fleminggatan och Texas Longhorns i Gamla Stan, anser Flippin Burgers något överskattat), norrsken, hösten, smink (kollar massor av tutorials och kommer aldrig att ge upp hoppet om att lära mig contoura), håruppsättningar (kan göra tutorials åt mindre fingerfärdiga), storstäder, Ulf Lundells texter, Zalandoappen, ensamtid och choklad (Japp och Milkyway).

Ogillar: Att jag har suttit en lång stund och stirrat på det ordet och dess kolontecken utan att komma på någonting att skriva. Börjar väl bli gammal och blödigt tolerant och harmonisk… Eller nej! Jag avskyr grannar som renoverar högljutt som om det inte fanns ett värde i bevarad charm, och förkylda människor som sprider sina baciller helt ohejdat.

Läser: Helst biografier just nu, och alltid en massa chicklitt. Gillar många ”klassiker” av de svenska arbetarskildrarna också. Ivar Lo trängs med Fogelström och Moberg i mina Ikea Billy.

Serier jag följer: Bron, Orange is the new black och Ängelby. Förfasar mig över Unga Föräldrar och Lyxfällan ibland också, men har aldrig hittat något att fylla tomrummet som HIMYM, världens genom tiderna bästa serie, lämnade efter sig.

Äter: Mycket fisk, främst i form av laxsashimi, fiskpinnar och sushirullar.

Dricker: Alltid alkoholfritt. Har aldrig rört minsta droppe alkohol i hela mitt liv och har inte för avsikt att göra det heller.

Min skrivarbakgrund (eller bara bakgrund typ):

Började jobba på lokaltidnings ungdomsbilaga som sextonåring, gjorde ibland inhopp på dess nöjessidor.

Pluggade journalistik vid Luleå Tekniska Universitet under två år, arbetade sedan på Aftonbladet och SVT under en kortare tid.

Bytte bana med anledning av intensivt näthat och jobbade som lärarvikarie (hade en bakgrund inom idrottsledarskap) och flygvärdinna under några år, men frilanstextade ibland, bland annat åt fackförbundet Unionens medlemstidning Kollega och Motdrag. Fortsatte också med den textbearbetning (bakom-kulisserna-kneg som de allra flesta synliga skribenter anlitar vid något tillfälle) jag fortfarande ägnar mig åt i perioder.

Skrev två chicklittböcker 2007 och 2008 som jag själv så här i efterhand tycker är ganska dåliga men som ändå satte mat på bordet och betalade både hyran och nya dojor när det begav sig.

Återupptog skrivandet med en nyhetsblogg på Nyheter24.se 2009 men blev osams med den som av oklara skäl kallade sig chef och slutade något år senare, hade då börjat arbeta på PR-byrå och den då nystartade boksajten Vulkan.

Drogs sedan tillbaka till universitetet i hopp om att bredda min kompetens och allra helst bli någon slags rysktalande statsvetare med goda kunskaper i historia och ledarskap, men trots tämligen schysta resultat på den fronten spårade jag mest ur i kulturvetarkurser inom film och teater. (Försökte mig också på genusvetenskap vid ett tillfälle, men bevare mig väl säger jag bara…)

Skaffade mig ett något så när riktigt jobb 2012 och har hållits på det sedan dess, och det har funkat väldigt bra att kombinera med mitt hobbyskrivande.

Favoritfärg: Kungsblå och klarrosa, men hela min garderob går i svart och mörkblått, med några grå inslag.

Favoritkläder: Jeans, stickad tröja, sjal plus stövlar eller Nikesneakers.

Favoritfilm: Kärlek Deluxe. Såg den två gånger när den gick på bio, och ser den ofta hemma när andan så att säga faller på. Älskar den!

Kuriosa: Jag är extremt morgonpigg, har varit en ganska duktig boxare, halvdålig handbollsmålvakt och högst medelmåttig häcklöpare, och jag tycker om att pyssla med papper och färg och klister, ritar som en femåring.

Är det något mer ni vill veta?

Ååååhhh snälla snälla bloggläsare (de få men tappra jag har kvar sedan sist), kan inte ni intervjua mig lite i kommentarfältet så att jag får känna mig lite uppmärksammad?

Tack på förhand för visat intresse!

  
Och så gillar jag att ta selfies också, men det vet ju alla.

Så här ser jag i alla fall ut när någon annan är bakom kameran och jag har klätt på mig min snyggaste klänning för att gå på bröllop.