Välj en sida

När jag väl har börjat med återkommande rapporteringar och kommentarer rörande dokusåpan Gift vid första ögonkastet kan jag ju lika gärna fortsätta, och jag har faktiskt en del att säga efter att ha sett senaste avsnittet på SVT Play.

För det första är det PINSAMT hur humorlösa de båda som utgör seriens äldsta par är.

Okej att de inte gillar varandra och båda är för socialt inkompetenta och ovänliga för att försöka lära känna varandra eller umgås lite ytligt och artigt ändå, med behaglig distans liksom, men skulle de inte kunna bjuda på ett garv?
Säga att fan vad tokigt det blev, vi som inte alls matchar varandra, men låt oss för all del käka middag och tala om livet tillsammans då och då, för att lära oss lite om oss själva och reflektera över varför vi båda är ofrivilliga singlar just nu?

Mår dåligt av att se hur båda går och muttrar och tjurar på varsitt håll, och förstår inte varför någon av dem valde att delta i det som i introt till varje program benämns som ”ett avancerat socialt experiment” men i själva verket inte är någonting annat än klassisk dokudejting precis som i tokdesperata Bachelor eller urläskiga Paradise Hotel (men jag ser faktiskt hellre en riktigt schyst skräckrulle än det sistnämnda).

De två yngre paren har klart bättre grundförutsättningar eftersom de har en lite mer öppen och lättsam inställning till sina respektive partners, men jag spår tyvärr inte det ena parets framtid det minsta ljus och gemensam.

De går runt och tänker och analyserar för mycket för att bli kära, och ställer orimliga förväntningar på varandras personlighet och förmåga att genast forma om sina liv efter sin nya partners.
Dessutom finns klasskillnaden som jag skrev om tidigare som en elefant i rummet i alla deras samtal och gemensamma aktiviteter.

Det tredje paret, som jag tycker att det är lite jobbigt att följa eftersom tjejen ofta sätter tungan mot framtänderna och pratar babyspråk, har jag spelat en hundralapp på, vinner om de väljer att hålla ihop i seriens säsongsavslutning, men börjar faktiskt vackla lite i min övertygelse.

Det är något med hur de båda är lagda åt ensamhållet liksom, verkligen försöker leka par men ändå inte synkar, på riktigt.
Jag kan inte sätta fingret på exakt vad det är som stör deras tvåsamhetsharmoni egentligen, men jag är ändå ganska inställd på att den där hunkan som kunde ha blivit en T-shirt i ekologisk bomull från H&M eller en liten extraamortering på bolånet kommer att gå rakt ned i vadslagarkompisens ficka efter sista avsnittet, om inte de unga tu kommer att stråla lyckligt mot kameran och berätta hur kära de är, och först några veckor senare tala ut i någon av kvällstidningarnas webbupplagor om hur de har ”valt att gå vidare som kompisar” och ångrar sitt TV-deltagande med allt vad det har inneburit.

Men vi får väl se hur det går!
Jag kommer i alla fall att sitta klistrad framför sista avsnittet som publiceras på SVT Play nästa måndag.

  
Bild snodd slash lånad av svt.se.

Du hittar mina tidigare texter om Gifta vid första ögonkastet om du klickar på kategorirubriken ”Film och tv” under det här inlägget.