Jag kom plötsligt att tänka på en tradition som alltid firades när jag växte upp på Smålandskusten.
”Tranenatta” kallades en kväll på våren när man hängde en strumpa vid sin säng och morgonen efter hade fått en present i den av ”tranorna” som kommit till byn för att sprida ljus och glädje.
Jag och mina syskon brukade få godis, hårsnoddar och vid ett tillfälle ett Gameboy-spel i våra strumpor, men jag har inte uppmärksammat traditionen eller skänkt den en tanke sedan åldern när jag slutade spela Gameboy, och när jag berättade om den för en kompis av Stockholmsursprung för att par dagar sedan undrade hen om jag inte förväxlar det här med den tyska och brittiska julen.
-Nej nej, sa jag och började googla, fann genast vad jag sökte.

Och jag ska minsann uppmärksamma mitt småländska ursprung på Trandagen i år, dunka min favvolåt av Ulf Lundell, Tranorna kommer, på extra hög volym och äta godis till frukost.