Välj en sida

Ibland när jag överväger att spendera pengar på något lite extravagant och hör en förmaningens röst i bakhuvudet om att det vore bättre på lång sikt att prioritera min pensionsfond eller en extraamortering på bolånet, tänker jag på en grej som en kompis brukade säga till mig när vi var yngre och ibland ägnade en hel dag åt att shoppa kläder för våra danska flygvärdinnelöner.

-Man måste tänka på PPA’et!

PPA betyder enligt kompisen ”Pris Per Användningstillfälle”, och innebär att man ska slå ut priset på det som man köper över varje tillfälle man kommer att använda prylen i fråga, och sedan, efter att ha gjort en snabb kalkyl med hjälp av kort division i huvudet, avgöra dess värde.

Det där har fastnat som en vana hos mig, och ger mig viktig vägledning i mina konsumtionsrelaterade beslut.

En sådan här väska till exempel, den skulle man säkerligen ha vuxit ifrån och tröttnat på innan man har använt den typ femtio gånger, och därmed är den att betrakta inte bara som obehagligt dyr utan också som ett dåligt köp.

En Mulberry Roxanne däremot, som man gnetade ihop till som tjugotreåring och därefter använde varje dag och skulle ha använt varje dag under resten av sitt liv om inte en restskatt med anledning av extrem arbetsamhet några år senare hade gjort att dess ägarinna i ett impulsivt beslut sålde den på Blocket (jag grämer mig fortfarande) är värd sin vikt, mer eller mindre, i guld.

Min nya cykel (det är min första helt nya, någonsin, eftersom jag alltid fick ärva syskons och kusiners under uppväxten och som vuxen alltid har valt billiga Blockethojar) kommer att ha betalat sig själv redan inom några månader eftersom den innebär att jag inte kommer att ha utgifter för SL-kort och taxi, och klänningen nedan som jag köpte på Indiska i somras för ungefär tre hundra spänn är enligt PPA-indexet i stort sett gratis nu, eftersom den passar vid alla tillfällen och har varit med om både en systers borgerliga vigsel, flera viktiga jobbmöten (tillsammans med svart kavaj) och ett stort antal vardagliga gå-ut-och-äta-kvällar.

  
Jag tycker att det är betydligt viktigare att hålla koll på PPA än att stirra sig blind på märkeslappar, kronor och ören.

Vad tycker ni?

  
Myyyy preeeecious…
Jag är verkligen intresserad av att köpa en Roxanne igen, men Mulberry har tyvärr inte kvar den i sitt sortiment.
Någon som har en schyst begagnad att sälja?