Jag har tidigare berättat i bloggen om den mörkerrädsla som slår följe med mig ibland, men har inte nämnt att jag alltid bär en överfallsspray när jag går ut.
Det är någonting som får mig att känna mig tryggare och som jag rekommenderar fler att göra för att skydda sig undan eventuella överfall.

Mina amerikanska tjejkompisar beväpnar sig på riktigt i självförsvarssyfte (med pepparspray, minst), men i Sverige tycks den lilla tuben i min jackficka väcka anstöt av ”herregud-vad-du-är-våldsam”-typen, vilket jag tycker är underligt.

Jag är inte våldsam. Jag är bara medveten om att en del andra människor är det och vill inte riskera att bli ett hjälplöst offer.

En gång när jag var i tjugoårsåldern konstaterade en kompis skämtsamt att när EvaEmma springer på en ogärningsman är det ogärningsmannen som blir räddast, och även om det gjorde mig generad och lite ledsen då, när bilden av mig som en brutalt tuff och självgående maskin ibland sabbade mina chanser hos en kille som föredrog väna skönheter av den sköra sorten, fyller det mig idag med självförtroendet alla borde ha.

Jag klarar mig, bevisligen, i en fight.

Det har inte i närheten lika mycket att göra med att vara stark och vältränad som det är en fråga om att vara helt införstådd i att man är värd att slåss för, måste vara beredd att gå ut i krig för att freda sig.

Risken för att bli överfallen av en tokig främling är som jag har förstått det (har dock inte kollat upp några exakta siffror), mindre än att råka ut för andra ruggiga grejor som kan hända, till exempel att man blir sjuk eller skadas i en bilolycka, men för mig är inte det ett skäl att bagatellisera min oro, ignorera risken, passivt släntra omkring som Rödluvan i väntan på stora stygga vargen.

Jag är förberedd, medveten, beredd, och det i sig tror jag gör mig betydligt säkrare än de flesta andra.
Jag tänker aktivt på var och hur jag rör mig i olika områden, har alltid ögonen med mig och en flyktplan i bakhuvudet.
Och det kan naturligtvis framstå som paranoidt och överdrivet, men för mig är de självbevarande tankarna så inarbetat automatiska att de inte kräver någon extra energi.

Jag är streetsmart, trots en uppväxt i tryggt villaområde i småländskt kustlandskap, och jag vägrar att skämmas över det.

Alla kvinnor borde ha en överfallsspray i fickan och veta hur man sparkar sönder pungen på ett närgånget aggropucko, för sin egen allmänna trivsels skull.

HÄR kan du köpa en egen överfallsspray som inte bryter mot vapenlagen men kan rädda dig undan att få ditt liv förstört av en dåre.
Och HÄR kan du köpa ett billigt överfallslarmarmband som kan påkalla andras uppmärksamhet om du hamnar i en creepy situation.
Jag brukar bära båda när den borgerliga skymningen har fallit.