Välj en sida

Det tar bara lite mer än en timme att flyga till Taipei från Hong Kong, och det gjorde jag och min man för några dagars semester.

Vi besökte Lungshan Temple (oklart om man ska stava med O, ”Longshan Temple” eller inte) och Taipei 101, kollade kläder i det mycket speciella modedistriktet Wufenpu (massor av snygga grejor, men jag köpte inget eftersom storlekarna tyvärr inte passar en bredhöftad skandinav) och åt sushi på Taipei Fishmarket.

Vi strövade (och åkte lokaltrafik, jättesmidigt och häpnadsväckande billigt) hand i hand och hade det allmänt bra, tyckte verkligen om staden båda två, njöt av den lokala specialiteten ”shaved mango” vid flera tillfällen. (GOTT!)

Vi bodde här (fantastisk takpool!), och en av kvällarna tillbringade vi på Huaxi Street Night Market, där man kan äta konstig mat om man är modig (som min man, som med stor glädje äter ALLT och alltid överlever, medan jag är övertygad om att jag skulle avlida i akut matförgiftning i samma sekund som jag skulle närma mig ormsoppa och andra exotiska påhitt), annars köpa mobiltillbehör och andra teknikprylar för några ören, roa sig med arkadspel precis som många vuxna ur lokalbefolkningen. (Vi försökte fånga en jätte-Hello Kitty med en sådan där griparm men misslyckades. Tur, för den hade nog behövt ett eget säte på flygningen hem.)

De flesta som bor i Taipei tar sig fram på vespa, och trafiken är ganska hetsig.

I övrigt är staden föredömligt ren och framkomlig, och vi mötte idel vänliga och trevliga representanter för lokalbefolkningen, trots att inte alla talade engelska.

Jag fotograferade en intressant liten ”ruta” som finns på tunnelbanestationernas golv, för att uppmuntra ensamåkande kvinnor att välja den sista vagnen i tåget, som är bemannad med konduktör, på kvällen.

Och balanssystemet inne i tornet Taipei 101, ett tungt klot som svänger omkring i långa vajrar och parerar vinden, eftersom jag är fascinerad av den sortens teknik.

Jag tyckte mycket om Taipei, som var ungefär 33 grader varmt dygnet runt, och ett hett tips för besökare är att svänga förbi den japanska klädbutiken Uniqlo, där man kan fynda deras välkända plagg till ungefär en femtedel av de europeiska priserna.

På vägen hem flög vi med ett av Eva Airs Hello Kitty-flygplan, men det har jag berättat om i ett eget inlägg HÄR.

Är jättenöjd med vår Taiwanresa, och måste erkänna att en del av de insikter som landade hos mig i samband med att jag började ta del av familjen Roslings folkbildningsprojekt sjönk in på riktigt först nu.

Såg ingen som inte hade mat på bordet.