Välj en sida

Under en veckolång vistelse på Gotland tidigare i somras hade jag ambitionen att ta mig till nordliga Fårö och kolla in Ingmar Bergmans hus och till och med grav, men jag och min roadtripkompanjon övergav den idén efter insikten om att bilfärjan till och från den mytomspunna ön skulle involvera två gånger två och en halv timmes köande.

Vi fann i stället en fantastisk nationalpark med flera meters sikt i badvattnet, ett något överskattat café i Rute och, det bästa av allt, Tingstäde fästning.

Jag är mycket intresserad av historia, särskilt politisk och krigsrelaterad, vilket innebar att jag i det närmaste hoppade jämfota inför möjligheten att gå in i en fästning som brukade vara ett av Sveriges främsta försvar mot ryssen.

Vi strövade omkring i det gamla fortets underjordiska tunnlar, tittade på var soldaterna hade sovit, ätit och förberett sig för krig, och fick till och med fingra på gamla periskop och kanoner.

Det var något av det allra coolaste jag har upplevt under en bilsemester, helt i klass med den danska kyrkan som har vält i sanden och Norges allra mest slingriga fjällvägar.