Välj en sida

Idag ska jag gå till vallokalen och rösta.
Det är min medborgerliga plikt, och det skrämmer mig att höra talas om någon som ”inte bryr sig” eller ”inte orkar sätta sig in i det”.
Varje vettig människa som låter bli att rösta gör att en idiots röst väger tyngre. De goda människornas tystnad och så vidare.
Och jag har talat om för alla som vill höra på och några till att jag kommer att rösta på Socialdemokraterna den här gången också, men eftersom jag värnar om den ynnest det är att leva i en demokrati med fria och hemliga val gör jag precis som jag har lärt mig att man ”ska” göra när man röstar: tar med mig en valsedel från varje parti in ”bakom skynket”.
Det tar naturligtvis emot att bära med mig KD’s och SD’s lappar, men det är i alla fall så man SKA göra, och jag uppmuntrar alla jag känner att göra likadant.
Varje väljare ska fatta sitt beslut oberoende av någon annan, rösta osedd, privat, i frihet och hemlighet, och min förhoppning är att insikten om den rättigheten, som många ser som en så självklar del av sitt samhälle att de inte ens reflekterar över den eller förmår uppskatta den, ska avskräcka vilsna från att rösta längre ut på högerkanten än vad som är brukligt. (Jag menar, en moderat i bekantskapskretsen kan man väl leva med, men inte en fascist eller religiös extremist.)