Välj en sida

”Gud hjälpe vår arma av vanvett slagna planet” skrev en mycket känd författare i sin dagbok under andra världskriget, och jag tänker på det flera gånger om dagen just nu.

Känner en oro inför valet.

Försöker sätta mitt hopp till att ”folk”, alltså den stora massan utanför de fåtaliga procenten obotliga idioter, sällan är så dumma som man skulle kunna tro.

Det är min önskan att majoriteten av Sveriges befolkning gjorde som jag, lade tre röstsedlar i urnan för Socialdemokraterna, eller positionerade sig strax längre ut åt vänster, men prognoserna för att ”folket” tänker annorlunda skrämmer mig, oroar mig.

Och jag har ingen flermiljonläsekrets längre, ingen särskilt hörd röst eller ens talan i några politiska sammanhang utöver den rösträtt jag nyttjar så självklart tack vare generationer av socialdemokrater före mig, men jag vill ändå yttra följande:

Tänk dig för, väljare!
Tänk på att demokratin är skör om vi tar den för given och inte värnar den.
Tänk på vad det har kostat, hur många människor som har fått stånga sig blodiga för att uppnå den relativa jämlikhet vi kan vara stolta över idag.
Tänk, förstagångsväljare, på att världen kan vara stor och stygg utan anställningstrygghet, skattefinansierad sjukvård och en skola som inte dömer dig utifrån dina föräldrars ursprung, din sexuella läggning eller din religion.

Tänk, allihopa.
Tänk.
Snälla.

(Inom parentes kan nämnas att jag gick i taket lite grann över de där extra fem familjedagarna som sossarna vill belöna föräldrar med utöver den välfungerande generösa föräldraledighet vi redan har i Sverige. Tycker att det är orättvist, inte alls i linje med partiets värderingar i övrigt, att ge en del av befolkningen en extra semestervecka och ställa resten utanför, med lång näsa, som om barnlösas fritid var mindre värd. Varför fem dagar till alla som har minderåriga att se efter hellre än fem dagar till alla som ansvarar för ideella verksamheter, har dementa föräldrar, aldrig hinner träffa sina kompisar eller äger en hund? Jag bidrar så gärna till välfärdssystemets alla trygghetsförmåner som jag aldrig nyttjar, det är vad solidaritet och socialism handlar om, och jag tycker att det är superbra att föräldraförsäkringen säkrar att föräldrar kan vara hemma med sina avkommor i början av deras liv, men jag vill inte skyffla ytterligare gratis räkmacka till dem som redan åtnjuter mångdubbelt mer fritid än vad jag gör, av den enda anledningen att de har klämt ur sig en unge eller fler. Med det sagt håller jag fast vid att socialism är det enda rätta, för Sverige och för världen, och det är min innerliga önskan att Socialdemokraterna får egen majoritet i valet 2018.)