Välj en sida

Jag rotar som sagt en hel del bland gamla, i många fall ganska dåliga, texter just nu, med någon slags ambition att bygga om och ihop dem till något helt nytt, och för några dagar sedan hittade jag en kort anteckning från 2012 som fick mig att tidigare idag fråga en expert inom området om det är sant att ett människohuvud väger tretton kilo.

-Nä, max fyra, fem någonting, sa hen.

Av det lär jag mig (ännu en gång) att man inte ska tro vad vem som helst säger bara för att vederbörande låter väldigt säker på sin sak.

Delar med mig av anteckningen anno 2012 i sin oredigerade helhet nedan, och reflekterar över att det är ganska underligt att jag vid den tämligen deppiga tidpunkten i mitt liv, nästan fem år innan släktskapet med Dunder kom till min kännedom, ofta bytte mina flygvärdinnejobbskift för att få stirra ut över havet från Karlskronas vindpinade kustlinje.

Släkter följa släktens gång?

-Ett människohuvud väger 13 kilo, säger flygvärdinnekollegan, och jag känner varje gram av det när hon demonstrerar hur hon har utvecklat en god kroppshållning genom att stärka rygg-och nackmusklerna, ”flyttar tyngden till ena höften för att vila axlarna”.

-Som en balettdansös, avslutar hon stolt och pekar med expertmin ut alla felaktiga delar av min sneda nacke.

Jag är väl medveten om alla fel, i alla avseenden, med mig just nu, men ler och tänker att jag är långt bättre på att hålla minen än alla balettdansöser i hela världen på att stå på tåspetsarna.

Och strax senare dockar planet gaten i Luleå, ett par timmar senare Karlskrona, och jag lindar min klarblå halsduk ända upp till öronen och söker mig till kusten, som om havet utan hamnar alltid drar i mig för att lugna, lindra.

”Tretton kilo” tänker jag, höjer axlarna mot kölden, låter motståndslöst de grå molnen som rullar in med sina nålvassa snökorn flytta in i dem, och huvudet är tungt, så tungt, hela den hösten och en bit in i vintern, när jobbet är en dimma, livet i övrigt en annan, och jag har svårt att tänka klart eftersom alla andra pratar så mycket.


Omskrivna skallen på Arlandatåget vid tidpunkten.