För att utveckla mina ambitioner att skriva för målgruppen unga vuxna försöker jag dra mig till minnes alla böcker jag själv tyckte bäst om i tonåren och läsa dem igen, hitta vad det var som gjorde dem så speciella för mig.

En av mina favoritförfattare var Nan Inger Östman, och romanen Dyrkade Ebba läste jag redan när jag var tio eller kanske elva.


Den är bra nu när jag läser om den också, även om jag upptäcker att den är full av korrfel (vilket till viss del gläder mig, vars två tidigaste romaner från 2007 respektive 2008 är fulla av tabfel, det som i textbearbetarsammanhang kallas horungar och diverse felnedslag) och observerar (ännu en gång) hur snabbt unga människors språk förändras, daterar en berättelse.

Rekommenderar den i alla fall för alla, den är en gripande skildring av flera generationer kvinnor och deras åthävor (snacka om modernt språk i den här bloggen!) att göra det bästa av sig själva.

Dyrkade Ebba av Nan Inger Östman är tyvärr svår att få tag i på bibliotek och i bokhandlar, men finns (precis som de allra flesta andra böcker) på Bokbörsen.